torsdag den 29. august 2013

Kulhydrater - lidt tættere på

Når vi taler om sukker, så findes der forskellige typer af det. Sukker er ikke bare sukker, men en binding af forskellige grundstoffer. 


Det rene sukker som vi får fra fotosyntesen kaldes for C6H12O6, som vi altid kan huske ved at rappe. (Når jeg si'r C så si'r du 6, C (seeeks), C (seeeks) osv.)

Det er dog ikke den eneste type kulhydrat der findes. Man deler dem nemlig op i tre grupper:
Mono-, di- og polysakkarider. 

Det er lidt forskelligt hvor vi finder dem, men her er eksempler og forskellene på de tre typer:
Monosakkarider: Findes som druesukker og frugtsukker. Frugtsukker finder vi typisk i, ja, du har gættet rigtigt: frugt!
Monosakkarider er bare et enkelt sukkermolekyle og har den kemiske formel C6H12O6. Kroppen har nemt ved at optage denne type sukker og det vil hurtigt finde vej til blodet og blive forbrændt som energi.

Disakkarider: Finder vi typisk som en sammensætning af to monosakkarider. Roesukker (Sucrose) og mælkesukker (lactose) indeholder typisk denne form for sukkerarter. Når kroppen skal spalte disse sukre så sker på selve slimhinden i tarmen af nogle specielle enzymer. Folk som ikke kan tåle mælk mangler fx enzymet Lactase.
©

Polysakkarider: Den form for sukker som kroppen skal bruge længst tid på at omsætte til energi i kroppen. Polysakkarider kan bestå af lange kæder af glucosemolekyler og findes fortrinsvis i grøntsager og fx kartofler.

Man taler typisk om, at der er de hurtigt omsættelige kulhydrater og de langsomme. Kan du gætte hvilke der hører under hvilke grupper?

Optagelse i kroppen
Det sidste vi lige vil stifte bekendskab med her er, hvordan kulhydrater optages i kroppen. For at kroppen kan omsætte kulhydraterne til energi så skal di- og polysakkarider omdannes til glucose. Først da optages de gennem tarmen og føres ud i vores krop. Det kan være direkte ud i blodsukkeret, eller gemmes i lagre i lever og muskler. Her gemmes det som glykogen. 

Hvordan det præcist optages kan du læse om ved at se et afsnit omkring kulhydratstofskiftet.

tirsdag den 27. august 2013

Onsdag d. 28/8

Dagens time vil omhandle emnet sukker og vi vil arbejde med stoffet amylase i spyt. Til timen er følgende spørgsmål:

1. Hvad er sukkers kemiske formel?
2. Hvad bruger kroppen sukker til?
3. Hvad er de 4 energigivende stoffer?
4. Findes der forskellige typer af sukker?
5. Hvad er mono-, di- og polysakkarider? Hvor finder vi dem typisk?

Udover spørgsmålene skal der bygges et sukkermolekyle og forsøget: "amylase i spyt" gennemføres.

Arbejd sammen i følgende grupper:

Signe, Lara, Tobias & Matheus.
Marikke, Louise, Mads & Christoffer.
Olivia, Julie, Peter Jakob & Adrian.
Charlotte, Ursilla & Nathalie.
Naja, Mathias & Nikolai.

God vind og gi' den gas :)

lørdag den 24. august 2013

Sukker og kulhydrater

Det kan vel næppe komme som en overraskelse. Sukker er et af de vigtigste energigivende stoffer i vores krop. Sukkerarterne kaldes under en fællesbetegnelse for kulhydrater.

Vores krop har brug for energi for at kunne tænke, bevæge os og kunne overleve! Så lad os da bare få en masse sukker indenbords så vi kan yde en masse!

Meeen, nu er det jo ikke alle former for sukker der er lige sunde. De herlige sodavand, de lækre små hariboposer eller en god gang chokolade er guf for hjernen og den søde smag der rammer vores tunge kan være en svær bandit at danse med! For hvad sker der egentlig med kroppen når vi spiser for meget af det "forkerte" sukker?

Det ekstra sukker skal bindes af kroppens insulin som styrer vores blodsukker. Ved for stort indtag af søde sager vil vi opleve en større insulinfølsomhed, vi vil tage på i vægt pga. de mange kalorier i slik og sodavand og vi vil opleve flere mennesker i vort samfund som får sukkersyge eller diabetes som det kaldes. Det er det vi populært kalder for en livsstilssygdom. 

Sukker er vanedannende! Forskning viser os, at rotter hellere vil have noget sukkervand end et skud kokain. Det kan du læse om her. 

Kosten har en stor betydning for vores sundhed og derfor er det vigtigt med den rette kostsammensætning. I tidligere tider har vi talt meget om kostpyramiden. Den vandt frem i 1970'erne inden den i 2011 blev revideret lidt pga. en stor indtagelse af hvidt brød, som ikke er så godt som vi går rundt og tror.

Kroppen optager 4 energigivende stoffer:

Kulhydrater 17 kJ pr. gram
Protein 17 kJ pr. gram
Fedt 37 kJ pr. gram
Alkohol 29 kJ pr. gram

Hvilken påvirkning kulhydrater har kan du læse mere om her.

Måske skal du overveje at deltage i slikfri når vi kommer til november? :)