torsdag den 29. august 2013

Kulhydrater - lidt tættere på

Når vi taler om sukker, så findes der forskellige typer af det. Sukker er ikke bare sukker, men en binding af forskellige grundstoffer. 


Det rene sukker som vi får fra fotosyntesen kaldes for C6H12O6, som vi altid kan huske ved at rappe. (Når jeg si'r C så si'r du 6, C (seeeks), C (seeeks) osv.)

Det er dog ikke den eneste type kulhydrat der findes. Man deler dem nemlig op i tre grupper:
Mono-, di- og polysakkarider. 

Det er lidt forskelligt hvor vi finder dem, men her er eksempler og forskellene på de tre typer:
Monosakkarider: Findes som druesukker og frugtsukker. Frugtsukker finder vi typisk i, ja, du har gættet rigtigt: frugt!
Monosakkarider er bare et enkelt sukkermolekyle og har den kemiske formel C6H12O6. Kroppen har nemt ved at optage denne type sukker og det vil hurtigt finde vej til blodet og blive forbrændt som energi.

Disakkarider: Finder vi typisk som en sammensætning af to monosakkarider. Roesukker (Sucrose) og mælkesukker (lactose) indeholder typisk denne form for sukkerarter. Når kroppen skal spalte disse sukre så sker på selve slimhinden i tarmen af nogle specielle enzymer. Folk som ikke kan tåle mælk mangler fx enzymet Lactase.
©

Polysakkarider: Den form for sukker som kroppen skal bruge længst tid på at omsætte til energi i kroppen. Polysakkarider kan bestå af lange kæder af glucosemolekyler og findes fortrinsvis i grøntsager og fx kartofler.

Man taler typisk om, at der er de hurtigt omsættelige kulhydrater og de langsomme. Kan du gætte hvilke der hører under hvilke grupper?

Optagelse i kroppen
Det sidste vi lige vil stifte bekendskab med her er, hvordan kulhydrater optages i kroppen. For at kroppen kan omsætte kulhydraterne til energi så skal di- og polysakkarider omdannes til glucose. Først da optages de gennem tarmen og føres ud i vores krop. Det kan være direkte ud i blodsukkeret, eller gemmes i lagre i lever og muskler. Her gemmes det som glykogen. 

Hvordan det præcist optages kan du læse om ved at se et afsnit omkring kulhydratstofskiftet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar